keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

ONKO KOTISI KOPIO?Yhteen Facebookin sisustusryhmään oli tällä viikolla jaettu mielenkiintoinen kirjoitus suomalaisesta sisustamisesta. Kyseessä oli Annamari Sipilän Helsingin Sanomiin kirjoittama kolumni, Suomalaisten kodit ovat toistensa kopioita (klik).

Luin tuon tekstin mielenkiinnolla, koska olen jo jonkin aikaa itsekin laittanut merkille vastaavaa. Esimerkiksi monessa blogissa tai sisustuslehdessä näkyy koteja, joissa kaikissa tuntuu olevan samat, (tai ainakin hyvin samankaltaiset) huonekalut koriste-esineistä puhumattakaan.

Ja sama näkyy hyvin myös tässä fb-ryhmässä, jossa itseasiassa on myös jonkinlaisena tapana ollut miettiä porukalla uutta sohvaa, mattoa tai vaikka tapettia entisten tilalle. Sisustuksen halutaan miellyttävän monen silmää. Valtavirran mukana siis mennään ja hankitaan sitä mitä yksissä tuumin on päätetty. Vai onko näin?

Aikanaan Vaasan ja Tampereen asuntomessuilla huomasin, että loppua kohden talot ja asunnot alkoivat menettää mielenkiintoaan. Toki taistelukestävyys messuja kierrellessä alkoi hiipua, mutta pääsyynä oli se, että hyvin vähän oli tarjolla jotain muuta kuin mitä aiemmin oli jo nähnyt. Sisustustyyli oli monessa kohteessa hyvin samantyylinen, vain pieniä eroja esimerkiksi värimaailmassa.

En itse ole niinkään trenditietoinen sisustuksessa, tai muutenkaan. Sekoitan eri tyylejä ja luon oman näköistä lopputulosta. Sellaista, jossa oma silmä lepää ja jossa on se jokin juju. Haluan myös, että sisustuksessa näkyy kerroksellisuus ja eletty elämä. Meiltä ei siis niitä trendin mukaisia tuotteita juurikaan löydy, mutta värimaailma on meilläkin aika hillitty - niinkuin näissä kopiokodeissa.
Mutta ettei asia kääntyisi liian negatiiviseksi, voin sanoa kyllä ymmärtävänikin näitä kopiokoteja. Meillä, niinkuin varmasti monessa muussakin kodissa, on niin Mariskooleja kuin Iittalan lasejakin. Moni varmasti mielellään hankkiikin kotimaista, jos ei oteta huomioon vaikkapa Ikeaa, joka sekin tekee kodeista samankaltaisia ja jota meiltäkin löytyy. Ja suositut sisustusklassikot eivät menetä arvoaan ja ovat usein upeita yksityiskohtia.


Mutta onhan se yksinkertaisesti niin, että se mikä on sillä hetkellä in, on saatavilla helpoiten. Eli kopiointi voi tapahtua aivan tahtomattaankin kun on uusimassa sisustustaan. Ja niinkuin Sipilä kolumnissaan totesi: 

"Ei kopiokodeissa ole tietenkään mitään pahaa. Tuleehan siitä turvallinen olo, kun tietää olevansa suomalaisessa kodissa, oli sitten kenen kodissa tahansa."

Tätä mieltä minäkin. Kopiointi ei millään tavalla ole väärin, mutta varmasti ihan nappiin mennyt huomio tältä kolumnissa mainitulta ulkomaalaiselta herralta meidän suomalaisten kodeista.

Mitäs mieltä sinä olet?
Kuvat on lainattu Vepsäläisen ja Finnish Design Shopin nettisivuilta.


17 kommenttia:

 1. Heippa! Sullahan on aivan ihana blogi täällä :) tuolta tre- blogeista bongasin! Tulehan käymään vastavierailulla blogissani jos kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti vierailet blogissa useammin :) Ja ilman muuta tulen visiitille!

   Poista
  2. Hih taidampa vierailla! Klikkasin itseni lukijaksi :)

   Poista
 2. Allekirjoitan osittain kyllä. Instassa tosin olen pannut merkille, että ruotsalaisilla ja norjalaisilla on kyllä meitä enemmän "samanlaiset" kodit! Mutta trendit pyörii ja mainitsemasi In eli myös saatavuus on varmaan paljolti se juttu, joka vaikuttaa hankintoihin. Mutta kahta samanlaista kotia en ole vielä missään nähnyt, koska jokaisella on jotain persoonaakin pelissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ja totta, nyt kun mainitsit niin itsekin olen huomannut noiden muiden maiden sisustuksien olevan lähempänä toisiaan. Mutta onneksi niitä kahta samanlaista ei taida olla, olipa trendit tai tyylit mitä tahansa :) Persoonaa on, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Asuntomessujen sisustukset ovat sitten asia erikseen.

   Kävinpä muuten vierailulla sinunkin blogissasi. Se olikin oikein mieleistä katsottavaa ja luettavaa!

   Poista
  2. No kiva kun tulit kylään! Ja kiitos kaunis kommentistasi, lämpimästi tervetuloa <3

   Poista
 3. Yksi juttu, mikä tällä hetkellä tuo persoonaa kodin sisustukseen, on itse tekeminen! Kun on jotain omin käsin tehnyt niin voi olla varma, että on uniikkia, niin hyvässä kuin pahassa. :D Itse en pystyisi kuvastokodissa asumaan, mutta onhan meilläkin Ikeaa... Tavaroiden hankinta useasta eri paikasta tuo kanssa jännää vibaa sisutukseen, meillä elää sulassa sovussa Ikean Billy-hylly, Sotkasta vuonna kivi ja kirves hankittu lipasto ja Maskun sohvapöytä, joka on yksinään vähintään kolme kertaa kalliimpi kuin nuo muut kalusteet yhteensä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä aivan oikeassa! Itse tekemällä voi olla hyvin varma, ettei juuri samaa ole kenelläkään! Ja kiva sekin kun tekee hankintoja eri paikoista, saa sekoitettua mieleisensä yhdistelmän. Mutta pääasia on, että itse viihtyy omassa kodissaan, olipa se suoraan kuvastosta tai persoonaa pullollaan! :)

   Poista
 4. Saman asian olen minäkin pannut merkille!
  Sillon, kun ei vielä nettiä ollut, suomalaiset kodit sisustettiin Alvar Aallon huonekaluilla, Tapio Wirkkalan ja Aallon lasiesineillä. Mallia haettiin sisustuslehtien sivuilta. Persoonallisuutta kodeille antaa juuri tuo kerroksellisuus, viherkasvien käyttö ja taide sekä tietenkin tuo itse tekeminen ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Ja totta, mallia on otettu niistä kuvista mitä milloinkin on ollut ja mitä tyyliä tarjollakin oli. On ihana nähdä niitä koteja, joissa voi olla pala tuosta menneestä mutta myös tätä päivää. Siis kerroksellisuutta :)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Pistää ajattelemaan ;). Asiassa ei sinänsä mitään pahaa, ovat varmasti sitten testattuja ja laadukkaita juttuja, mutta tietty persoonallisuus on aina plussaa, ne voi tulla pienilläkin yksityiskohdilla ja juuri diy-jutuilla :). Ihana blogi sinulla, jään ehdottomasti lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Ja olen kyllä aivan samaa mieltä kanssasi!
   Kiva kun jäät seuraamaan! <3

   Poista
 6. No löytyy meiltäkin näistä muutamia esineitä. Ja miksipäs ei :) Minusta on ihanaa saada inspiraatiota toisten nurkista ja kodeista. Sisustusinto kun menee aalloissa, toisinaan se ei voisi vähempää kiinnostaa ja toisinaan siirtelen kippoja ja kuppeja paikasta toiseen yötä myöten. Ja usein sen innostuksen olen saanut juuri jonkun toisen kotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ps: Aika monta tavaraa tuolta voisin vielä ottaa, heh.

   Poista
  2. Aivan, miksipä ei! :) Koti on jokaisen omaa valtakuntaa, jossa omin lupinensa saa sisustaa makunsa mukaan. Noista postaukseen keräämistäni tuotteista voisin itsellenikin napata muutaman helposti, mutta joissain pelkkä hinta tekee sen, että jos hankin niin ostospaikka on kirppis :)

   Itseasiassa kävin kurkistamassa blogiisi ja ihastuin! En ollenkaan olisi tutuista esineistä huolimatta lukenut kotiasi noihin "kopiokoteihin", joita artikkelin herra mahtoi tarkoittaa, koska siellä on persoonaa isolla p:llä ja sitä kerroksellisuuttakin, joka on ainakin minun mieleen! Vau! :)

   Poista
 7. Kieltämättä kyllä. Tiedä nyt sitten, onko se niin kamala asia. :) välillä sisustuslehtiä katsellessa tulee kyllä fiilis, että "nämä on niiin nähty", kun kuvissa näkyvät ne samat vakkarijutut mitkä jokaisessa trendikodissa täytyy sillä hetkellä löytyä. Tylsäksi kokonaisuus jää siinä tapauksessa, jos lopputulos vaikuttaa sisustusliikkeen katalogilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuota juuri itse mietin tekstiä kirjoittaessa. Kopiokodit-termi toi mieleen juurikin nuo "nämä on niin nähty"-sivut lehdissä tai kuvat netissä. Sitä välillä oikein kaipaa nähdä sitä persoonaa ja jotain uutta ja mielenkiintoista. Juurikin, ettei menisi liian tylsäksi! Sinänsä ei ole paha juttu ollenkaan vaikka kaiken sen keskellä onkin nuo samat trendituotteet :)

   Olen muuten seuraillut blogiasi jonkin aikaa ja ihastellut kaunista kotianne! Sieltä löytyy ainakin sitä persoonaa ja jujua! Ihana! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!