tiistai 9. kesäkuuta 2015

METSÄISIÄ MAKUJA KUUSENKERKÄSTÄ
Facebookin puolella jo vähän vihjailin, että keittiössämme tuoksahtaa metsäiset tuoksut. Tuoksu ei tullut nokkosesta, vaikka sitäkin on tehnyt mieli kokeilla, vaan kuusenkerkistä! Niistä keittelin kattilassa ihka ensimmäistä kertaa siirappia ja hilloa.
Minulle kuusenkerkkä elintarvikkeissa oli uusi juttu, mutta viime vuonna sain kyläillessä maistaa kuusenkerkäsiirappia. Siitä asti mielessä on ollut kokeilla tehdä sitä itsekin. Kuusenkerkästä, eli oksan päähän kasvavasta vaalean vihreästä vuosikasvaimesta, opiskellessa huomasin että kyseessä on oikea superfood!


Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää tuomaan makeutta teehen tai se maistuu hyvin jäätelön, lettujen tai jogurtin kanssa. Hillon keittämisestä ylijäänyttä lientä voi sekoittaa kivennäisveteen ja nauttia raikkaana kesäjuomana. Kuusenkerkkä sopii sellaisenaan salaatteihin ja säilyttää silloin vielä parhaiten vitamiininsa. Varmasti muitakin tapoja löytyy, mutta näillä pääsee jo pitkälle! 

Kuusenkerkkiä ei kuitenkaan mennä napsimaan mistä sattuu niitä löytämään. Niiden kerääminen on luvanvaraista, koska niillä on vaikutusta puuston kasvuun. Siksipä etsin käsiini paikallisen metsänomistajan. Metsä-Tappuran sahan (klik) Mikolta sain luvan kuusenkerkkien keräämiseen ja kartan perille. Näppärää! Eli ei muuta kuin tuumasta toimeen!

Valmiin siirapin pullotin, osan näihin pieniin lasipulloihin, ja hilloille löytyi sopivia lasipurkkeja.
Tässä on samalla vaikka sopiva tuliainen eikä ainakaan mikään tusinalahja!Kannattaa kokeilla!


2 kommenttia:

  1. Oi kun ihanan näköistä! Nyt kun nokkonen on jo kokeiltu niin voisin siirtyä kuusenkerkkien lumoavaan maailmaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja kannattaa kokeilla! Mulla taitaa se seuraava "eksoottisempi" kokeilu olla tuo nokkonen ja siihen sain eilen hyviä vinkkejä ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!