keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

MATKAPÄIVÄKIRJA | RIIKA
Teimme vajaan viikon matkan Riikaan ja Jurmalaan. Tässä on maistiaisia teillekin reissusta matkapokkarin ja kännykkäkameroiden kuvien myötä. Uutta järkkäriä en uskaltanut mukaan ottaa, vaikka jälkeenpäin ajatellen ei vaara sen häviämiseen vääriin käsiin tainnut olla. 

Piti muuten ihan harjoitella niin helpon nimen taivutusta kuin Riika. Monesti on tullut sanottua Riikassa  tai Riikan, vaikka nimi taipuu kuin siika. Sattui kuin Thaimaan kohdalla. Moni kun kuuluu matkustavan Thaimaaseen, vaikka oikeasti matkataan samoin kuin Ahvenanmaahan. Vai onkohan se Thaimaa kuin taivas? Vaikea tämä kieli, mutta se kieliopista! :)


Riiassa sattui olemaan juuri jokin tapahtuma, joka kokosi kansallispukukansaa laulamaan ja tanssimaan. 
Kojuja oli paljon ja niissä kaikenlaista katseltavaa niin meille turisteille kuin paikallisillekin. Riika valikoitui matkakohteeksi edullisen hintansa vuoksi ja siksi ettemme olleet siellä käyneet. Toiveissa oli myös lämpimämpiä säitä kuin täällä koto-Suomessa, vaikkei tuota kauemmaksi suunnattukaan. Lensimme molemmat alle tunnin kestäneet lennot AirBalticilla. Mennessä kone oli pieni potkurikone ja sen laskeutuminen oli aikamoista keikkumista, vaikka sää olikin hyvä. Kentälle pääsimme kuitenkin ehjinä ja paluulento olikin sitten kokoa suuremmalla koneella, jolla meno oli tasaisempaa ja myös matka-aika lyhyempi.


Puistot Riiassa ovat upeita! Kukkaistutukset ja joki kiemurtelemassa puiston keskellä tekevät tehtävänsä,
niitä on pakko ainakin hetkeksi jäädä ihailemaan!


Riiassa riittää nähtävää ja koettavaa. Muutaman päivän oleilu kaupungissa ja päivä Jurmalassa olivat meille kattava paketti eikä jäänyt tunnetta, että jotain oleellista olisi jäänyt näkemättä. Aika tehokkaasti kolusimme kaupunkia läpi niin kävellen kuin julkisilla liikkuen. Välillä kohosimme kattojen yllekin ihastelemaan maisemia.

Rautatiesilta, jota pitkin mekin matkasimme kohti Jurmalaa.

Säät onneksi suosivat, vaikkei hellelukemiin päästy Latviassakaan. Aurinkoa kuitenkin riitti ja vain viimeisenä päivänä jouduimme odotella pariinkin otteeseen sateen lakkaamista. Se ei meitä haitannut, koska viimeinen päivä oli varattu oleiluun ja haahuiluun kaupungilla, myös viime hetken osteluun. Saimme siis sateen ajan vain olla ja nautiskella kahvilan antimia.

Kävelyllä Zeppelin-hallien ympäristössä löysimme vanhat varastorakennukset, joita kunnostettiin parhaillaan uuteen käyttöön. Todella idyllinen paikka! Istahdimme hetkeksi vain katselemaan.


Majoituimme Hotelli TIAan, lähelle Riian keskustaa. Tämä kolmen tähden hotelli oli perussiisti, vaikkakin hieman vaatimaton. Sängyt olivat aika kovat ja seinät paperia. Mutta kun rellestelijöitä tai kovaäänisiä naapureita ei ollut, saimme nukkua hyvin yömme. Miinuksena täytyy sanoa hotellin aamupala, joka tähän astisista hotellikokemuksista oli heikoin ja tasoonsa nähden vielä kallis. Oli siis hyvä ettei hotellihintaan kuulunut aamiainen, koska saimme valita aamiaispaikan itse tai ostaa kaupasta haluamamme eväät.  

Hotellikorttelia, huoneemme ja hotellin ravintolaa.
Riika on matkailijalle helppo paikka. Keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä ja julkisillakin on helppo matkustaa. Kadut ovat siistejä ja keskustan vanha kaupunki sekä puistot ovat näkemisen arvoisia. Niitä kierrellessä vietimmekin suurimman osan ajasta ja välillä tutustuimme muihin alueisiin kaupungista. Zeppelin-halleilla näkee hyvin paikallisten arkea.

Vanhan kaupungin talot ja arkkitehtuuri Riiassa yleensä vangitsivat katseen.
Osa rakennuksista oli uusittu upeaan loistoonsa, mutta osa oli parhaat päivänsä nähnyt.


Asiakaspalvelun taso oli suurimpia yllätyksiä. Vain muutamassa paikassa (lähinnä uudemmassa kahviossa) oston yhteydessä sai katsekontaktin, ehkä jopa hymyn, mutta muuten touhu oli totista ja tympeän oloista näin asiakaspalvelutyötä tehneen näkökulmasta. Katukuvassakaan hymy ei ollut ihmisillä herkässä, joten kovin helposti lähestyttävää kuvaa paikalliset eivät itsestään antaneet. Jurmalan juna-asemalla eräs saksalainen turisti, pienessä sievässä, kuittasi kassaneidille asiasta ja kehotti häntä hymyilemään :) Englannilla pärjää Riiassa ihan hyvin, vaikka paikalliset eivät välttämättä kieltä juurikaan hallitse. Venäjänkielen taidosta olisi ollut hyötyä senkin edestä.


Zeppelin-halleilla kävi kuhina kun paikalliset kävivät kauppaa. Myynnissä oli kaikkea mahdollista, ruokaa ja vaatteita pääasiassa. Ulkopuolella oli kojuja lisää, joten valinnanvaraa riitti.

Riian juna-aseman tuntumassa on Suomen lahja Euroopalle, Stockmann joka kuului myös sightseeing-kierroksen kohteisiin. 
Vieressä on Origon ostoskeskus, jossa on lähinnä edullisia vaatteita, kenkiä ja asusteita.


 Laima on Latvian Fazer ja sen putiikkeja ja kahvioita oli ripoteltuna ympäri Riikaa.
Mutta ei taida olla perinteisen sinisen voittanutta :)

Shoppailijoille paikkoja löytyy, mm. tämä monikerroksinen Galerija Centrs aivan vanhan kaupungin laidalla. Vanhassa kaupungissa on odotetusti paljon pikkuputiikkeja ja minä löysin sieltä aika pian lempparin, josta löytyi tuotteita laidasta laitaan, myös kierrätettyä. Täällä muuten aaltopahvikin taipui tyylikkääksi sisustuselementiksi valaisimissa! :)


Tuttuja tuotteita löytyi kaupasta, mm. kahvia ja Snellmaniakin synnyinseudultani. Kahvin hinta tosin oli aikamoinen!!Onkohan silloin viipyminen lomailutarkoituksessa ollut riittäävä kun katukuvassa alkaa olla tuttuja kasvoja? Parin viimeisen päivän aikana nimittäin näimme muutamia, joiden kanssa olimme kulkeneet samalla kulkupelillä, syöneet samassa ravintolassa tai ehkä vain kulkeneet samoilla kaduilla :)

Matkailu avartaa ja niin teki myös tämä reissu. Oletkos sinä piipahtanut Riiassa?


4 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! En ole vielä Riiassa käynyt mutta ehkä pitäisi. ;)

  VastaaPoista
 2. Mahtavia kuvia, ihanaa katsella näitä. Asuimme Kaleju ielalla kaksi vuotta eli aivan tuon Tia hotellin lähellä ja Centrs oli meidän vakiruokakauppa, kunnes muutimme Jurmalaan pitsihuvilaan Juras ielalla. Sydän jäi Latviaan ikuisesti <3

  Riiassa jetsulleen näin, ihanaa kun taivutetaan oikein tuo sana, vaikka muuten en mikään kielinero olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentista! Ja onpa kiva kuulla paikan päällä asuneesta! Latvia teki kyllä vaikutuksen, vaikka se ihmisten ilottomuus (tai hymyttömyys) hieman hämmästytti alkuun. Mutta hieno ja siisti kaupunki Riika on. Paljon kunnostettiin vanhaa ja se oli ilo silmälle! Samoin Jurmala on idyllinen pieni paikka, ei hassumpi paikka varmasti asuakaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!