maanantai 27. heinäkuuta 2015

HAASTE MINIMALISMI-PELIIN


Luin Go Lightly -blogista vieraskirjoituksen Minimalismipelistä ja sen ajatus nappasi mukaansa. Olen itsekin viime kuukausina järjestelmällisesti käynyt tavaroitamme läpi ja karsinut turhaa pois. Lopputulokseen voi olla vain tyytyväinen, järjestys pysyy yllä paremmin, etsimänsä löytää helpommin eikä yksinkertaisesti säilytä sellaista, mille ei ole mitään tarvetta. 

Mikä sitten on Minimalismipeli? Sen tarkoitus on helpottaa tavaraähkyä ja laittaa kodin epäjärjestys kuriin. Minimalismi-pelissä luovutaan päivämäärän mukaisesta määrästä tavaraa. Peli alkaa siis helposti, kun kuun ensimmäisenä luopuu yhdestä, toisena kahdesta ja jatkaa näin kunnes kuukausi on takana ja lähes 500 tavaraa (tarkalleen 406-496 kuukaudesta riippuen) on löytänyt uuden sijoituspaikan. 

Miltä kuulostaa? Aluksi varmasti moni miettii, löytyykö noin montaa turhaa tavaraa omasta kotoa. Mutta aika varmasti löytyy! Ainakin oma vaatekaappini keveni selvästi kun kylmästi luovuin vaatteista, joita en ole käyttänyt kertaakaan vuoden tai kahden aikana. Ja sitten ne kipot ja kupit keittiössä! Niitä ainakin meille oli siunaantunut enemmän kuin tarpeeksi, joten niitäkin pystyi karsimaan. 


Houkutteleva muutos, eikö? Kuva Pinterestistä.

Itselle tarpeettomasta ei suinkaan tarvitse vain luopua ja ylimääräinen raha on yleensä tervetullutta. Itselle tarpeetonta kannattaa myydä netissä tai kirppiksillä. Ja niitä, joita ei syystä tai toisesta myy, voi hyvillä mielin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Voin lisäksi luvata, että järjestys kotona on sen luopumisen tuskan arvoista :)

Aloitin oman turhan tavaran perkaamisen kotonamme reilu vuosi sitten. Kun kaksi aikuista, joilla on omat kotinsa perustettuna, päättää lyödä hynttyyt yhteen, on tavaraakin sen mukaisesti. Kaikkea on vähintään se kaksi. Aluksi osaa tavaroista olemme säästelleet sillä tutulla ajatuksella "jos joskus tarvii". No, kaikkea ei vain tarvitse niin paljoa, että niitä kannattaa tuplamääriä varastoida, joten karsintaa pitää tehdä. Tai tietenkin voi hankkia tavaroille hulppea talo! Olen siis pelaillut omaa Minimalismi-peliäni, jota jatkan tasaisella tahdilla. Tuloksia on tullut, tavaraa on myyty, lahjoitettu ja viety kaatopaikalle. 

Liian tavaramäärän kanssa koti ei yksinkertaisesti pysynyt siistinä. Millekään tavaralle ei ollut omaa selvää paikkaansa ja siivoaminenkin tarkoitti tavaroiden sullomista komeroihin ja kaappeihin kunnes ne sieltä taas räjähtää ilmoille. Kaksin ja kahden koiran kanssa emme ole vielä nähneet tarpeelliseksi lisätä kodin neliöitäkään, joten siitäkin syystä päätös totaaliseen tavararemonttiin tuli tehtyä. Niin, eikä se ylimääräinen rahakaan haitannut :)

Tämäkin kuva Pinterestin syövereistä.

Nyt ajattelin haastaa sinut mukaan tavararemppaan ja tähän Minimalismi-peliin! Kuukausi vaihtuu pian, joten mitäs sanot jos elokuu olisikin siivouskuu? Vaikka kotisi ei pommin jäljiltä olisikaan, luultavasti jotain turhaa on tullut kaappeihin kerättyä. Varaslähtö tuskin tässä pelissä on kiellettyä, enkä usko että lopputuloksen suhteen on väärin aloittaa muunakaan päivänä kuin kuun ensimmäisenä. Peliin ja sen sääntöihin pääset tutustumaan tästä linkistä.

Tein aiemmin yhteistyöpostauksen Lempäälän kirpputoreista (klik). Jos siis asustelet täällä suunnalla, on siinä muutama esimerkki paikoista, joissa pääsee omasta turhasta tavarasta eroon. Mutta kirppiksiähän löytyy lähes joka paikkakunnalta ja aina toimiva Tori.fi on hyvä vaihtoehto sekin. Myös Fidan ja Uffin vaatekeräyslaatikot helpottavat tekstiilien osalta. Vaihtoehtoja siis riittää!

Näillä reippailla ajatuksilla alkaneeseen viikkoon!


5 kommenttia:

 1. Voisi kyllä ottaa haasteen vastaan. Aika ahkerasti olen kyllä kaappeja tyhjennellytkin, mutta ihan varmasti löytyy vielä ylimääräistä tavaraa ja kumma kyllä sitä aina jostain ilmaantuu sen poisheitetyn tilalle ;).Vaatekaappi ainakin kaipaa totaalista räjäytystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! :) Mutta on se jännä miten sitä turhaa kertyy ja löytyy vielä senkin jälkeen kun on karsinut. Täälläkin kun vähän aloitin kaappeihin kurkistelemaan, löytyi jo kolmen ensimmäisen päivän turhat. Eli hyvä alku peliin! :)

   Poista
  2. Ai niin, jos osallistut, niin olispa kiva kuulla kuinka onnistui! :)

   Poista
 2. Hmmmm! Tässäpä vasta idea! Meiltä lähti juuri laatikollinen keittiötavaraa anopin matkassa kirpparille, mutta varmasti muistakin huoneista saisi karsittua tavaraa. Ainakin kaapeissa on valtava kasa pieniä vauvanvaatteita, joilla pystyisi paikkaamaan jo aika monta päivää. Taidanpa lähteä mukaan! Ihan en taida pystyä alkuperäisiä sääntöjä noudattamaan, sillä tavara tuskin päivän aikana poistuu kodista. Mutta lupaan, että ne ovat hyvin lähellä ulko-ovea odottamassa seuraavaa sijoituspaikkaansa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos idea innostaa muitakin kuin minua! Ja kun se lopputulos on mitä mieluisin, on peli tehnyt tehtävänsä! :) Minullakaan ei tavarat lähde saman päivän aikana pois, mutta Ikea-kassin keräsin puolilleen keräsin jo tämän päivän aikana ja ne odottaa pääsyä kirppispöytään, joka sattuu sopivasti olemaan :) Mutta kerrohan sinäkin kuinka peli pelattiin teillä! Mukava kuulla kanssasiistijöiden kokemuksia!

   Poista

Kiitos kommentistasi!