maanantai 9. toukokuuta 2016

LOPPUSIJOITUSPAIKAT
Täällä kevään aikana tapetilla olleesta KonMarista riittää kirjoitettavaa vielä kolmanteen juttuun. Järjestelytekniikan esittelyn ja siihen syvällisemmin paneuduttua on aika miettiä, mitä sille kaikelle turhalle sitten tekee. Kun on koluttu kaapit ja komerot itselle tarpeettomasta, on säkki- tai laatikkokaupalla vaatetta ja rompetta lähtökuopissa, mutta minne ne oikeastaan kuuluvat? 

Turhasta eroon pääsemisestä kannattaa tehdä yksinkertaista, ettei kodin järjestämisestä jäljelle jäänyt energia täysin häviä. Riittää potkua sitten vielä siihen muuhun elämään ja urakan lopputuloksesta nauttimiseen :) Minun turhat lähtivät aika pitkälti lahjoituksena kirpputorille, mutta Tori.fi:n tai paikallisen Facebook-kirppiksen kautta myin itselle turhista ne, joista olisin itsekin jotain käytettynä maksanut. Mutta koska minulle vinkattiin tätä aihetta blogikirjoitukseksi, niin kerronpa siis vielä, minne kaikkialle voi itselle ylimääräiset viedä. 

VAATTEET ovat yksistä helpoimmista kierrätettävistä, sillä niitä voi muovipusseihin pakattuna vaikka kauppareissulla pudottaa keräysastiaan. Kirpputorit ja hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat myös lahjoituksia vastaan. Risaiset, likaiset ja aikansa eläneet vaatteet eivät keräysastiaan kuulu, mutta ne voi hävittää sekajätteenä. On kuitenkin hyvä muistaa, että on olemassa paikkoja, jotka ottavat myös niitä rikkinäisempiä tekstiilejä vastaan jatkojalostusta varten. Tällainen on esimerkiksi Tampereella toimiva Nextiili. Tiesitkö, että myös H&M-myymälään voit viedä myös tekstiiliä ja pussillisesta saa vastineeksi lahjakortin. Kätevää! 

KIRJAT. Kirjoja voi myös lahjoittaa esimerkiksi kirpputoreille ja oman alueen Fb-kirppiksiltä voi huhuilla askartelijoita hyödyntämään käsitöihin huonokuntoisempia kirjoja. Ennen kuin edes harkitsee kirjojen heittämistä paperinkeräykseen, kannattaa kysyä lähiseudun kirjastot, palvelutalot, sairaalat, koulut tai päiväkodit läpi, koska myös näihin lahjoituksia otetaan vastaan. On hyvä muistaa, että itselle roska voi olla toisen aarre juurikin kirjojen kohdalla :)

PAPERIT. Paperit ovat ehkä ne ainoat, joiden oikea paikka on lähes aina paperinkeräys tai takka. Työ- ja opiskelupaperit harvoin ovat hyödyksi toiselle, raha- tai terveysasioihin liittyvät paperit kuuluukin tuhota ja erilaisille sekailaisille papereille (reseptit, lehtileikkeet tms.) tuskin ottajia löytyy. Eli tämä osio on hyvä hävittää, tavalla tai toisella. Postikortit kuuluvat myös tähän kategoriaan ja niistä kannattaa säästää vain ne, joilla on suurin tunnearvo ja merkitys. Jos haluaa säästää ollenkaan.

SEKALAISET. Tähän kategoriaan voisi ympätä pitkästi tuotteita, mutta esimerkkinä listaan osan. Erilaiset levyt voi myydä, lahjoittaa tai huonompikuntoiset hävittää sekajätteenä. Kosmetiikka kuuluu myös sekajätteeseen, avaamattomia purnukoita voi tarjota eteenpäin, vaikka tuttavapiirissä. Ehjät sähkölaitteet voi antaa lahjoituksena tai myydä, mutta loput kuuluvat SER-keräyspisteisiin. Vanhat tai tarpeettomat lääkkeet on hyvä viedä apteekkiin, jossa ne hävitetään oikein. Elintarvikkeet kuuluvat ilman pakkauksiaan biojätteeksi, mutta avaamattomia, joissa on päiväys voimassa, voi tarjota jollekin vaikkapa tuttavapiirissä. Ja lopuksi kolikot. Niitä yleensä löytyy kodeista mitä erilaisemmista paikoista. Ne on hyvä kerätä kokoon ja joko sujauttaa lompakkoonsa tai tallettaa pankkitilille, sinne tänne ripoteltuna ne kun eivät kasva korkoa :)

Täällä projekti vielä jatkuu ja innolla odotan lopputulosta! Oman kokemukseni myötä voin KonMaria suositella, erityisesti versiona, jossa on jätetty kodille tai  tavaroille höpöttely tai jossa tavarat mielletään tunteviksi asioiksi :)
PS. Ensimmäisen KonMari-postauksen pääset lukemaan täältä ja toisen täältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!